Warsztaty kulinarne - kuchnia HISZPAŃSKA
Tematem przewodnim warsztatów będzie kuchnia HISZPAŃSKA
Uczestnicy podczas warsztatów, przeprowadzonych przez zawodowego kucharza z doświadczeniem przygotują:
TAPAS 1
Patatas Bravas - pochodzące z Madrytu smażone ziemniaki podawane z aromatyczną salsą pomidorową
TAPAS 2
Crocquetas con jamon serrano - popilarne krokiety beszamelowe z szynka serrano, kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Podawane z aioli czyli kremem czosnkowym
TAPAS 3
Tortilla de patatas - klasyczna Tortilla Hiszpańska, często podawana na zimni w formie tapasu ale również na ciepło jako całe danie. W prostym tłumaczeniu jest to omlet ze smazonymi ziemniakami. podawane z arioli.
DANIE 1
Gazpacho Andalusia - Andaluzyjski chłodnik, składający się z pomidorów, papryki i ogórków. Lekko pikantny, bardzo syty i orzeźwiający. Podawany z jajkiem, papryką i ogórkiem.
DANIE 2
Paella de marisco - potrawa pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad, często przy spotkaniach rodzinnych.
DESER
Churros - smażone na głębokim oleju paluchy z ciasta parzonego, obtoczone w cukrze z dodatkiem cynamonu, podawane z płynna czekoladą
.
Warsztaty odbędą się 7 października 2023 r. o godz. 10:00 - 14.00.
Miejsce zajęć: Studio Kulinarne Zmokła Kura, ul. Witosa 15b lok 9.
.
Warsztaty skierowane są do osób dorosłych.
Osoby chętne proszone są o zapisanie się poprzez formularz rejestracyjny.
Liczba miejsc ograniczona.
Serdecznie zapraszamy