Warsztaty kulinarne - kuchnia HISZPAŃSKA

Warsztaty kulinarne - kuchnia HISZPAŃSKA

Białostocka Akademia Rodziny zaprasza na warsztaty kulinarne, które odbędą się dnia 7 października 2023 r. o godz. 10:00.

Tematem przewodnim warsztatów będzie kuchnia HISZPAŃSKA

Uczestnicy podczas warsztatów, przeprowadzonych przez zawodowego kucharza z doświadczeniem przygotują:

TAPAS 1

Patatas Bravas - pochodzące z Madrytu smażone ziemniaki podawane z aromatyczną salsą pomidorową

TAPAS 2

Crocquetas con jamon serrano - popilarne krokiety beszamelowe z szynka serrano, kremowe w środku i chrupiące na zewnątrz. Podawane z aioli czyli kremem czosnkowym

TAPAS 3

Tortilla de patatas - klasyczna Tortilla Hiszpańska, często podawana na zimni w formie tapasu ale również na ciepło jako całe danie. W prostym tłumaczeniu jest to omlet ze smazonymi ziemniakami. podawane z arioli.

DANIE 1

Gazpacho Andalusia - Andaluzyjski chłodnik, składający się z pomidorów, papryki i ogórków. Lekko pikantny, bardzo syty i orzeźwiający. Podawany z jajkiem, papryką i ogórkiem.

DANIE 2

Paella de marisco - potrawa pochodząca z Walencji i występująca w licznych odmianach. Oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza, mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad, często przy spotkaniach rodzinnych.

DESER

Churros - smażone na głębokim oleju paluchy z ciasta parzonego, obtoczone w cukrze z dodatkiem cynamonu, podawane z płynna czekoladą

.

Warsztaty odbędą się 7 października 2023 r. o godz. 10:00 - 14.00.

Miejsce zajęć: Studio Kulinarne Zmokła Kura, ul. Witosa 15b lok 9.

.

Warsztaty skierowane są do osób dorosłych.

Osoby chętne proszone są o zapisanie się poprzez formularz rejestracyjny.

Liczba miejsc ograniczona.

Serdecznie zapraszamy

autor: Białostocka Akademia Rodziny

facebook